Miten saada matkustusluokan korotus lennolle

Lentäminen ykkös- tai businessluokassa on ehdottomasti mukavaa, mutta se ei sovi joka kukkarolle. Economy-luokan matkustajille tarjotaan joskus ilmaisia paikkoja paremmassa matkustusluokassa, mutta nykyään se ei ole yhtä tavallista kuin ennen. Lentoyhtiöiden maksut ja veloitukset lisämukavuuksista, tietokoneella tehtävät istumajärjestykset sekä täydet lennot ovat joitakin syitä siihen, miksi nykyään jaetaan vähemmän ilmaisia korotuksia.

Joissakin lentoyhtiöissä aiheettoman korotuksen antaminen voi olla jopa kiellettyä. Aina kannattaa kuitenkin yrittää ja kerrommekin seuraavaksi muutamia vinkkejä, joiden avulla voi saada ilmaisen matkustusluokan korotuksen lennolle.

Liity lentoyhtiön etuohjelmaan

Varmasti helpoin tapa nostaa mahdollisuuksia ilmaisen korotuksen saamiseen on liittyä lentoyhtiön etuohjelmaan. Lentoyhtiöt suosivat asiakkaita, jotka käyttävät paljon aikaa ja rahaa heidän palveluihinsa. Pääseminen etuohjelman kulta- tai premiumtasolle vie toki aikaa, mutta se antaa huomattavan etulyöntiaseman muihin matkustajiin verrattuna. Lisäksi ansaittuja etupisteitä voi käyttää suoraan korotuksen ostamiseen.

Keskity kaukolentoihin ja huomioi ajankohta

On turhaa käyttää kaikki aikansa ja vaivansa saadakseen korotuksen lyhyelle lennolle. Lyhyillä lennoilla korotus tarkoittaa usein vain vähän isompaa jalkatilaa ja hienompaa sämpylää. Siksi kannattaakin keskittyä kaukolentoihin. Kaukolennoilla korotuksesta saa eniten hyötyä ja siitä on enemmän aikaa nauttia, sillä nykymaailman suurimmat lentokoneet tarjoavat luksusta kyseisillä reiteillä.

Jotkut ajankohdat voivat olla suotuisampia ilmaisen korotuksen saamiseen. Helpointa on saada korotus, kun matkustaa keskellä viikkoa tai viikonloppuisin keskipäivän aikaan. Joskus myös ruuhkaisilla lomalennoilla voi saada korotuksen, kun economy-luokan paikat ovat täynnä.

Lentokentälle kannattaa saapua ajoissa. Jos lennolle kirjautuu hyvin aikaisin, tarjolla voi olla ilmaisia korotuksia. Etenkin, jos lento tulee olemaan täynnä. Silloin myös myöhään saapuminen voi toimia, koska ylibuukkauksen tapahtuessa joitain economy-matkustajia on pakko siirtää parempiin luokkiin. Kannattaa myös tarjota omaa paikkaa jollekin toiselle ylibuukatulla lennolla, sillä siten saa yleensä paremman paikan itselleen seuraavalla lennolla.

Välillä kannattaa matkustaa yksin. Yksittäisiä matkustajia on helpompi siirtää toiseen matkustusluokkaan ilman sen suurempia järjestelyjä. Ryhmätkin voivat käyttää tätä taktiikkaa, mutta silloin matkustajien varaukset tulee tehdä erikseen.

Pukeutuminen ja käytös

Pukeutumisella ja ulkonäöllä voi myös vaikuttaa mahdollisuuksiinsa. Lentoyhtiöt haluavat ykkösluokan asiakkaidensa näyttävän myös paremmalta kuin muut, joten panosta vaatteisiisi. Verkkarit ja rikkinäiset farkut eivät toimi, vaan laita päällesi sen sijaan vaikka laadukas pashminahuivi tai siisti pellavatakki.

Korotuksesta kysyminen suoraan lentokenttä- tai matkustamohenkilökunnalta ei aina toimi, mutta sitä voi kokeilla. Kysyttäessä kannattaa kuitenkin olla kohtelias, eikä silloin pidä vaatia mitään. Lentoyhtiön työntekijät auttavat ja palvelevat mielellään, kun asiakkaat ovat mukavia. Lisäksi asiaa auttaa se, jos lentää syntymäpäivänään tai on menossa häämatkalle. Kerro asiasta kuitenkin vain silloin, kun se on totta, sillä lentoyhtiöt ovat tottuneet näihin selityksiin. Merkkipäivänä voi vähintäänkin saada ilmaisen samppanjalasillisen ja parempaa palvelua economy-luokassa, vaikka syy ei olisi riittävä korotukseen.